Din utbildning inom flygteknik!
- Här ska eleverna trivas och må bra. Eleverna ska få möjlighet att utvecklas och få en utbildning som öppnar möjligheter och gör dem attraktiva i vad de än vill göra efter utbildningen.

Vi ser att den utbildningsmodell vi och andra liknande program använder, med en mix av teori och praktik, bidrar till att skapa trivsamma grupper på Flygteknikutbildningen. Man får studiekamrater med gemensamma intressen och en stimulerande utbildning där alla har en klar vilja att lära sig.

Men det är en rätt krävande gymnasieutbildning, som innebär en hel del plugg och kräver uthållighet. Man ska vara intresserad av teknik och ämnen som matematik, fysik och engelska, som är flygspråket. Dataanvändningen inom utbildningen är givetvis stor.

Det är även en utbildning som attraherar duktiga lärare och instruktörer som verkligen brinner för för flyg och sin uppgift som lärare. -Sammantaget är detta en verklig möjlighet för tekniskt intresserade elever att få en fin utbildning och en personligt utvecklande gymnasietid, som kan ge en bra start i yrkeslivet.

”Flygteknikutbildningen i Ronneby är ett dynamiskt och framåtblickande lärosäte med en härlig blandning av elever och kollegor som tycker att det är roligt med flyg. Det är helt rätt miljö för att dela med mig av mina kunskaper till kommande generationer.” Sagt av Christian Madsen, en av våra engagerade lärare.

Din väg till jobb eller högskola!
Flygmekaniker

Efter godkänd utbildning på vårt treåriga gymnasieprogram kan du arbeta som Flygmekaniker. Som elev i flygteknik får du en mycket bra plattform för din fortsatta karriär, vare sig du siktar på att börja jobba som Flygmekaniker direkt efter utbildningen eller fortsätta med vidareutbildning och studier.

Vår flygteknikutbildning är certifierad mot det europeiska luftfartsregelverket genom EASA, European Aviation Safety Agency! Vilket innebär att skolans utbildningsintyg som erhålls efter genomförd och godkänd utbildning är giltigt för certifiering som Flygmekaniker i fler än 30 länder anslutna till EASA.

Fortsättning till flygtekniker på Yrkeshögskolan

Du som väljer att läsa vidare till Flygtekniker gör det genom att efter gymnasieskolan söka vidare till Yrkeshögskolan. Som flygtekniker säkerställer du att flygplan och helikoptrar underhålls och repareras enligt gällande internationella krav på säkerhet och kvalitet. Läs mer om utbildningen under fliken "Yrkeshögskoleutbildning".

Högskolestudier

Vägarna är öppna också för dig som vill fortsätta studera på högskolenivå. Har du vår gymnasieexamen, har godkänt i kurserna Svenska 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 2 och 3 och Engelska 6 så har du grundläggande behörighet till högskoleutbildning. Vi visar hur du skaffar högskolebehörighet inom programmet!

Internat & fritid

Gymnasietiden är inte enbart studier. I Ronneby får du också en bra fritid. Ronneby är en liten trevlig kuststad där flyget alltid varit en viktig del – du kommer till en stad med flygkultur!

Om du bor på vårt internat så har du boende och mat ordnat på ett bra sätt. På internatet, som ligger centralt och nära resecentrum, finns även tillgång till fritidsledare, ”husfar/husmor”, som hjälper till att göra tiden så bra och trygg som möjligt för dig. På internatet finns olika fritidsaktiviteter, bland annat internet, pingis, med mera. Du bor i eget rum med kyl/frys, diskbänk, dusch och toalett. Din egen kostnad för internatet beror bland annat på hur stort inackorderingsbidrag du får från din kommun.

”Här ska eleverna trivas och må bra. Eleverna ska få möjlighet att utvecklas och få en utbildning som öppnar möjligheter och gör dem attraktiva i vad de än vill göra efter tiden här.” Magnus Magnusson, rektor för Flygteknikutbildningen i Ronneby.

Riksrekryterande intag!

Utbildningen har riksintag och din chans att komma in är lika stor oberoende av var du bor i landet.

Alla elever i hela landet söker alltså på samma villkor. Bor du långt från skolan har du även möjlighet att söka inackorderingsbidrag. Hur mycket du får i ersättning beror på hur långt du har från hemkommunen till skolan.
Du söker ditt inackorderingsbidrag i din hemkommun.